Архів новин за 2008 рік

4 липня 2008

У день пам'ятні св. мучениці Параскеви П'ятниці (на десяту п'ятницю після Пасхи) було відслужено молебень з освяченням води на місцевошанованому джерелі святої поблизу села Трубівщина. Православне богослужіння розпочалось о 6.00 ранку. Його очолив благочинний яготинський і згурівський митрофорний протоієрей Василій Богодєєв, йому співслужили протоієрей Олег Наслудов (Свято-Миколаївський храм села Панфили), протоієрей Віталій Іванкін (Свято-Покровський храм міста Яготина) та протоієрей Георгій Бойко (Свято-Покровський храм села Лемешівка).

фото з архіву (2007)

29 травня 2008

Свято-Успенський монастир села Райківщина

Блаженнійший Володимир, митрополит Київський і всієї України відвідав Яготинську землю. Було освячено архієрейським чином престол у Свято-Успенському жіночому монастирі села Райківщина. Перед службою було відслужено водосвятний молебень. 

Свято-Успенський монастир села Райківщина (молебень)

Предстоятелю Української Православної Церкви співслужив єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко), представники київського духовенства, благочинний Яготинський і Згурівський протоієрей Василій Богодєєв, священики благочиння - настоятель Свято-Покровського храму міста Яготина протоієрей Віталій Іванкін, настоятель Свято-Стрітенського храму села Сулимівка протоієрей Сергій Кисельов, настоятель Свято-Покровського храму села Лемешівка та Свято-Пантелеймонівської каплиці міста Яготина протоієрей Георгій Бойко, настоятель Свято-Вознесенського храму села Жовтневе (Згурівський район) протоієрей Костянтин Муштін, другий священик Свято-Покровського храму міста Яготина ієрей Олександр Попов, нинішній настоятель Свято-Успенського храму Райківщинського монастиря отець Василій та інші.

Свято-Успенський монастир села Райківщина (освячення) Свято-Успенський монастир села Райківщина (освячення)

Храм у селі було відкрито у 2002 році стараннями ігумена (тоді ієромонаха) Трохима (Крикуна) та жителів села. Згодом було вирішено відкрити монастир. Завдяки наполегливій праці отця Трохима з 2005 по 2007 рік було збудовано чудовий монастир з двома престолами, господарськими приміщеннями та келіями - усе на базі занедбаного приміщення колишнього дитсадка. Наприкінці 2007 року настоятельницею монастиря було призначену ігуменю Наталію (Богодєєва), отця Трохима (Крикуна) було переведено на будівництво іншого храму у селі Щасливе Бориспільського району, а настоятелем монастирського храму став отець Василій.

Свято-Успенський монастир села Райківщина

Село Райківщина знаходиться неподалік від міста Яготина (карта).

 

21 травня 2008

На свято Переполовення П'ятидесятниці відбулась паломницька поїздка до Свято-Покровського Красногірського жіночого монастиря (м. Золотоноша, Черкаська обл.), де цей день є престольним святом. Свято-Покровська парафія міста Яготина щорічно організовує поїздку до цієї визначної обителі, що діяла навіть у часи комуністичного режиму.

 

20 квітня 2008

На прохання віруючих і медперсоналу до Яготинської центральної районної лікарні зі Свято-Георгіївського храму с. Селище (Баришівський район) була передана живописна ікона св. вмч. Пантелеймона.

Ікона великомученика Пантелеймона

Ікона встановлена у вестибюлі стаціонару (центральний вхід з двору лікарні), де планується облаштувати молитовний куточок.

Ікона великомученика Пантелеймона в Яготинській центральній районній лікарні

Образ написаний яготинським художником Ігорем Тимченком.

Ікона великомученика Пантелеймона в Яготинській центральній районній лікарні

 

9 березня 2008

На сайт додані наступні матеріали:

Також оновлено англійську і російську сторінки сайту, доповнено інформацію про деякі храми Яготинщини.

 

Лютий-березень

Продовжуються будівельні роботи на Свято-Пантелеймонівській каплиці. Завершене зовнішнє оформлення купола і розпочато вкриття церкви металочерепицею.

Свято-Пантелеймонівська каплиця, Яготин (2008)

 

27 лютого 2008

Після технічних негараздів сайт відновив свою роботу на новому сервері - www.orthodoxy.ru. Цей проект надає безкоштовний хостінг (місце для розміщення і підтримку роботи) православним сайтам.

Найближчим часом на наш сайт будуть також додані нові матеріали та новини.

 

19 січня 2008

Богоявлення

У цей день в храмах Яготинщини відбулись святкові богослужіння до дня Богоявлення - Хрещення Господа і Спаса нашого Ісуса Христа.

У Свято-Покровському храмі міста Яготина після літургії і святкового молебню відбувся хресний хід до річки Іржавець.

Свято Хрещення на Іржавці

На річці було здійснено чин великого освячення води. Цього року принаймні був лід на річці, і вдалось вирубати в ньому хрест. Минулого року було надто тепло для цього.

Освячення води на Іржавці

На святі було дуже багато людей, значно більше ніж минулого року.

Свято-Хрещення на Іржавці

 

13 січня 2008

Нарешті, після тривалого періоду збору коштів і підготовки, було встановлено купол на Свято-Пантелеймонівську каплицю поблизу центральної лікарні у місті Яготині.

 

Отець Георгій Бойко - настоятель храму і головний будівничий в одній особі - освятив купол, а потім став керувати цим відповідальним процесом.

Каплиця відноситься до Свято-Покровської парафії села Лемешівка, настоятелем якої є протоієрей Георгій Бойко. О. Георгій також займається будівництвом каплиці у селі Шевченкове.

 

2 січня 2008

Відбулось престольне свято у Сулимівському храмі, теплий боковий вівтар якого на честь св. прав. Йоана Кронштадтського. На свято прибуло чимало гостей з різних куточків України. Це був перший престол в Україні, освячений на честь св. Йоана, але й досі він залишається одним з небагатьох, тому на престольне свято тут завжди багато гостей.

Серед прибулих - багато шанувальників творчості настоятеля храму протоієрея Сергія Кисельова, православного виконавця і композитора.

Свято-Стрітенський храм с. Сулимівка (вівтар св. Йоана Кронштадтського), 2008

У храмі собором духовенства була звершена Божественна Літургія. Отцю Сергію співслужили отець Віталій (м. Коростень), отець Костянтин (с. Жовтневе, Згурівський район) та інші. Відбувся водосвятний молебень, хрестний хід, а опісля богослужіння - святкова трапеза.

Свято-Стрітенський храм села Сулимівка (2008) Свято-Стрітенський храм села Сулимівка (2008)